Voorloper in vleesvervangers

15:00 - 10 mei 2017
 

Agrifood is de grootste economische sector van Nederland. Brabant wil behoren tot de slimste, duurzaamste en meest innovatieve agrifoodregio's in Europa. Dat lukt dankzij een bedrijf als Schouten Europe in Giessen, specialist in het maken van vleesvervangers.

Ze lijken op gewone hamburgers, schnitzels en worsten. Maar in werkelijkheid zijn het vegetarische producten op basis van plantaardige eiwitten en dus zonder cholesterol. Schouten Europe in Giessen is specialist in producten waar vegetariërs, veganisten en flexitariërs hun hart aan ophalen. Mensen dus die geen of weinig vlees eten. En die groep mensen wordt steeds groter, weet marketingmanager Mark van Noorloos: "Elke dag vlees eten, is steeds minder normaal. Daar spelen wij op in." Schouten Europe heeft ruim vijfentwintig jaar ervaring met het ontwikkelen, produceren en verkopen van vleesvervangers. Sinds 2002 produceert het bedrijf ook producten onder de eigen merknaam GoodBite. Die bestaan onder andere uit eiwitten afkomstig van soja, tarwe en erwten. Denk aan burgers, worsten, roerbakproducten, barbecueproducten, tofu en broodbeleg. De producten van Schouten Europe worden verkocht in liefst veertig landen wereldwijd.

Allerlei trends
Met haar assortiment sluit Schouten Europe aan bij allerlei trends die wereldwijd zichtbaar zijn. Ga maar na: de productie van vegetarische producten is veel minder belastend voor het milieu dan producten met vlees; ze zijn goed voor het dierenwelzijn; en de producten dragen bij aan een gezond en gevarieerd eetpatroon. "Uiteraard willen we geld verdienen, maar het is heel prettig dat we ook iets goeds doen voor de wereld om ons heen," zegt Van Noorloos. De kunst van het ondernemen is voor Schouten Europe om slim in te spelen op trends, maar daarin niet door te slaan. "Trends zijn vaak tijdelijk, dus we moeten wikken en wegen waar we wel en niet in meegaan. Zo pakt onze keuze om notenburgers en notenballetjes te maken, heel goed uit."

Op en top Brabants
Bij Schouten Europe voelen ze zich op en top Brabants. Het bedrijf werkt samen met groentenconservenfabrikant HAK (nog geen honderd meter verderop gevestigd) en de agrarische hogeschool (HAS) in 's-Hertogenbosch. "Samen met HAK leveren we input voor projecten waar HAS-studenten aan werken. Ook ontwikkelen we gastcolleges en afstudeerprojecten op het gebied van plantaardige voeding." En onlangs sloot Schouten Europe zich aan bij de Grow Campus, waar Brabantse bedrijven, studenten en onderzoekers de toppositie van ondernemers in de agrifoodsector versterken. "Nu kunnen we nog meer studenten bij onze activiteiten betrekken." Tot slot is Schouten Europe aangesloten bij een platform van Brabantse bedrijven die basisschoolleerlingen leren wat eiwitten en aminozuren zijn.

Copyright Provincie Noord-Brabant 2014
Website by Internetbureau Outpost11