"Brabant gaat zijn doel bereiken"

13:00 - 10 mei 2017
 

suikerbietenveld Brabant wil in 2020 behoren tot de meest innovatieve, duurzame en slimme agrofoodregio's van Europa. "Dat gaat ons lukken dankzij onze bereidheid om dingen anders te doen, samen te werken en te innoveren."

In Brabant staan mensen open voor verandering, ze werken graag samen en ze bedenken en ontwikkelen nieuwe dingen. Tenminste, dat is de ervaring van Janny van der Heijden, programmamanager Agrofood & Innovatie van de provincie Noord-Brabant. "Daarom behoren wij straks tot de meest innovatieve, duurzame en slimme agrofoodregio's van Europa." Agrofood gaat over al het voedsel dat de agrarische sector voortbrengt en waar consumenten van genieten. Het gaat over het produceren, het bewerken, verwerken, vermarkten en distribueren van al die producten. Agrofood is op high tech na de grootste economie van Brabant qua werkgelegenheid en export.

Enorm gegroeid
Wat maakt Brabant zo bijzonder als het gaat om agrofood? Laten we beginnen bij de agrarische sector. Brabant heeft al vele jaren te maken met intensieve veehouderij. De hele keten daaromheen - van zaadje tot karbonaadje - hebben Brabanders in de vingers. Ze kennen de problemen die eruit voortkomen, zoals overlast voor omwonenden, Q-koorts, pluimveeziekten. Ze weten wat het betekent om intensieve veeteelt te beoefenen op een relatief kleine oppervlakte. Ze zijn daarin enorm gegroeid, weten dankzij high tech precies hoe je moet omgaan met het volgen van een dier tot het juiste gewicht, of een paprika die de juiste omvang heeft. Al die kennis exporteert Brabant ook naar het buitenland, van het optimale stalsysteem tot de juiste hoeveelheid voeding.

Cross-overs
Er is nog iets belangrijks dat in het voordeel spreekt van Brabant: de wil om te innoveren. Nieuwe dingen te bedenken. Bij de provincie Noord-Brabant geloven ze dan ook sterk in 'cross-overs': het combineren van kennis over agrofood met andere kennis. High tech bijvoorbeeld. In West-Brabant wordt onderzocht hoe je uit de productie van suikerbieten vervangende producten voor olie haalt. In Oost-Brabant zijn ze bezig om uit gras dat gemaaid wordt vezels te halen en een nieuwe bestemming te geven en uit datzelfde gras halen ze sappen die worden verwerkt in veevoer. In Foodtech Park Brainport in Helmond onderzoeken ze hoe je producten langer kunt bewaren met behoud van smaak. Of hoe je op een slimme manier extra eiwitten toevoegt aan de dagelijkse voeding van senioren - want die krijgen ze doorgaans veel te weinig binnen. Op StrijpS in Eindhoven is een bedrijf dat forellen kweekt met led-verlichting. Het water waarin dat gebeurt, wordt ook gebruikt om planten en sla te kweken. Scheelt negentig procent water. Janny van der Heijden noemt het "een fraai voorbeeld" van vertical farming, ofwel landbouw bedrijven in de stad, dicht bij de mensen. "Ook dat is de toekomst.".

Typisch Brabants
De taak voor de provincie Noord-Brabant is om ondernemers en onderzoekers bij elkaar te brengen, zodat zij samen mooie dingen kunnen bedenken en realiseren. De provincie bracht onlangs een ondernemer in contact met De Verspillingsfabriek in Veghel, zodat hij met allerlei technologieën het behoud van smaken kan testen. "Die ondernemer zei: 'Ik krijg het gevoel dat ik er niet alleen voor sta. Ik kan en mag het samen met anderen doen.' Kijk, dat vinden wij nou typisch Brabants." Nog een voorbeeld: in Amsterdam stonden half mei zeven Brabantse ondernemers samen op een belangrijke beurs, de PLMA. Op het Brabantpaviljoen toonden ze gezamenlijk hun producten. Daarmee versterken de ondernemers elkaar, en laten ze zien dat Brabant het echt sámen doet.

Gezond en verantwoord
Zo willen ze in Brabant dus die topregio worden op het gebied van agrofood: iedereen die bezig is met agrofood - van ondernemers tot onderzoekers tot consumenten - een stapje verder brengen in een richting waar iedereen blij van wordt. De ondernemer wil een grotere afzetmarkt, de onderzoeker wil steeds betere techniek, de consument wil een verantwoord stuk vlees, vis of groente. "Als Brabanders willen we eraan bijdragen dat iedereen gezond en verantwoord kan eten en genieten. Daar worden wij in Brabant blij van."

Copyright Provincie Noord-Brabant 2014
Website by Internetbureau Outpost11