Brabant eert Vincent van Gogh met dahliatableau en themacorso

00:00 - 19 jun 2015 Zundert
 

Dahliaplateau Vincent van Gogh

Zundert, de geboorteplaats van Vincent van Gogh, herdenkt het 125e sterfjaar door het jaarlijkse bloemencorso geheel te wijden aan leven en werk van de beroemde schilder. Op 29 juli, de sterfdag van Vincent, maken Zundertse
corsobouwers een groot dahliatableau met een zelfportret van de schilder op het
Museumplein in Amsterdam, naast het Van Goghmuseum.

Vincent bleef zijn leven lang terugverlangen naar zijn geboorteplaats Zundert. Hij verliet Zundert in zijn tienerjaren, maar zijn leven lang koesterde hij zijn herinneringen aan de prachtige landelijke omgeving en het eenvoudige boerenleven van zijn geboorteplaats. "O dat Zundert, de gedachte daaraan is soms al te sterk." schreef hij aan zijn broer Theo.

In Zundert vindt jaarlijks het grootste bloemencorso ter wereld plaats. De Zundertse buurtschappen bouwen gedurende de zomermaanden met vereende krachten de corsowagens voor de optocht op de eerste zondag van september. Het corso heeft normaal gesproken geen thema, maar voor Vincent van Gogh wordt een uitzondering gemaakt. Alle twintig deelnemende buurtschappen bouwen dit jaar een corsowagen naar een ontwerp dat is geïnspireerd door leven en werk van Zunderts beroemdste zoon.

Dahliatableau met zelfportret
Op 29 juli, Vincents sterfdag, bouwt de Zundertse corsogemeenschap als eerbetoon een dahliatableau met een van Vincents zelfportretten. De dahlia's die straks op het tableau in Amsterdam prijken, komen letterlijk van Vincents geboortegrond: ze groeien op dit moment op de plek achter zijn ouderlijk huis, naast de beek, waar hij als kind
ronddwaalde op ontdekkingstocht in de natuur.

Het tableau zal worden opgebouwd op het Museumplein in Amsterdam, naast het Van Goghmuseum waar zoveel van Vincents werken hangen. Het tableau meet 8 bij 8 meter en bevat zo'n 50.000 dahlia's. Net zoals de corsowagens van het corso is het dahliatableau een vrijwilligersproject van de Zundertse gemeenschap.

Op dezelfde dag dat in Amsterdam het tableau staat, wordt in Auvers-sur-Oise (F), waar Vincent overleed, de sterfdag van de schilder herdacht met de presentatie van de Van Goghatlas en zullen enkele nazaten van Vincent van Gogh zonnebloemen en dahlia's leggen op het graf van Vincent en zijn broer Theo.

Copyright Provincie Noord-Brabant 2014
Website by Internetbureau Outpost11